Galvenā lapa Nevainosim citus...

    Nevainosim citus…
    Dzīve ir interesanta. Līdzko kaut kas nenotiek mums „pa prātam”, tā mēdzam aizbildināties: „Vainīgi it citi.”

    Ak, vai, to izmantojam gan sadzīves rūpēs - ģimenē, gan skolas dzīvē. Kāds atkal paņēmis pildspalvu, kāds atstājies vaļā logus, kāds nav notīrījis tāfeli, ģimene iztērējusi divu dienu naudu, bērni nav sakārtojuši savu istabu vai virtuvi – un tā līdz bezgalībai…

    Pedagoģijā un ģimenēs tā ir plaši izplatīta parādība. Ko tas nozīmē? Re, kā mēs personīgi nejūtamies pilnīgi atbildīgi par savu rīcību, savām problēmām, savu dzīvi. Ja mūsu – bērnu, vecāku un pedagogu paradums vainot citus, tad viņš vienmēr meklēs kādu, kas vainīgs par neizdošanos, neveiksmi, dusmām, depresiju, neapmierinātību, stresu.Psihoterapeiti atzīst – jūs nevarat būt laimīgi, ja vienlaikus vainojat citus. Par savu laimi atbildība jāuzņemas mums pašiem. Ričards Karlsons saka: „Apstākļi neveido cilvēku, tie parāda, kas viņš īsti ir''.

    Vajadzētu pavērot, kā mainīsies jūsu dzīve, ja visās nelaimēs nevainosiet citus. Ne jau tāpēc, ka citiem nebūtu jāuzņemas atbildība par saviem darbiem, bet jūs paši uzņematies atbildību par savu attieksmi pret apstākļiem, pret citiem cilvēkiem, par savu laimi. Kad pietrūkst naudas, padomājiet, kur un kā varētu tērēt mazāk. Ko darīt, lai to atkal iegūt?

    Ko darīt, ja klase vai virtuvē ir nekārtība. Nedomājiet, ka par to atbild tikai citi, arī jūs varat to sakārtot. Kad esat nelaimīgs, atgādiniet sev – vienīgi mēs paši esam spējīgi padarīt sevi laimīgus.

    Ārsti apgalvo, ka citu vainošana savās nelaimēs ikvienam atņem milzum daudz garīgās enerģijas. Un tā rodas stress, slimības. Vainojot citus, jūs paradāt sevi bezspēcīgu savas dzīves priekšā, jo jūsu laime būs atkarīga no citu izturēšanās. Dzīve ir vieglāk vadāma un laimīgāka, ja nevainojam, bet uzklausām, atbalstām un saprotam citus.

    Izraksts no „Pedagoga rokasgrāmata, 2009/2010”


     
    Autorizācija



    Statistika
    Reģistrēti lietotāji : 4
    Raksti : 653
    Rakstu skatīšanās reizes : 1442567
    Klātienē
    Šobrīd klātienē ir 7 viesi