Galvenā lapa 18_01_11_sanaksme_jauniesiem_novada

    Ievēlēta Limbažu novada Jauniešu dome vai Jauniešu interešu klubiņš?

    18. janvārī, plkst.15.00, Limbažu novada administratīvajā ēkā, Rīgas ielā16, Limbažos, kā liecināja sanāksmes dienas kārtība, notika vēl neievēlētās „Limbažu novada jauniešu domes” sanāksme.

    Jaunieši uz šādu tikšanos bija aicināti pirmo reizi. Mēs, Mārtiņš, Saulcerīte un Sabīne, biedrības „Mēs – nākotnei!” biedri arī piedalījāmies sanāksmē.

    Sanāksme iesākās ar Lienes Čečiņas, Limbažu novada domes jaunatnes lietu speciālistes īsu uzrunu un vēlāk, jaunieši iepazīstināja ar sevi, nosaucot vārdu un īsi pastāstīja par savu skolu un/vai organizāciju, kuru viņi pārstāv.

    L. Čečiņa, īsā prezentācijā, sniedza nelielu ieskatu par jauniešu domes mērķiem un pienākumiem, izdalīja mums jau izstrādāto Jauniešu domes nolikumu un vienošanās par sadarbību. Izbrīnīja tas, ka uz pirmo sanāksmi jau bija izstrādāts Limbažu novada Jauniešu nolikums, kas pirmkārt raisīja pārdomas, kurš šo dokumentu ir izstrādājis un vai tā tapšanā un izveidē piedalījās paši jaunieši? (dažiem no mums bija prieks ieraudzīt pazīstamo dokumentu - sadarbības līgumu (vienošanās), jo šo dokumentu mēs – jaunieši veidojām kopā ar rajona Izglītības pārvaldes metodiķi darbam ar jaunatni, vēl 2006.gadā!).

    Pēc tam, uzreiz, sekoja Limbažu novada jauniešu domes vēlēšanas?! Mums tas likās savādi, jo parasti, pirms ievēl domi interesentus - potenciālos amata kandidātus iepazīstina ar viņu pienākumiem un funkcijām, kuras jāpilda. Diemžēl šeit tā viss nenotika un radās kurioza situācija, ka jaunieši, ievēlēti par komisiju vadītājiem, pēc tam brīnījās par viņiem uzliktajiem pienākumiem. Daži nevarēja saprast kuru organizāciju viņi pārstāv, ko lai izvēlas, skolu vai klubiņu? Šaubāmies vai Limbažu novada jauniešu domes prezidents bija apjēdzis, kāda pienākumu nasta tam ir uzlikta. Kandidātu sevis „prezentēšanas” runas bija virspusējas un nesniedza konkrētas atbildes par to, ko novada jaunieši iegūs ievēlot viņus jauniešu domē. Vai jaunieši paši pildīs attiecīgos pienākumus, vai pieaicinās radus un draugus, lai risinātu kādu jautājumu. Tik svarīgā sanāksmē, kad mūsuprāt, bija jārūna par jaunatnes politiku, jauniešu pašu darbību novadā, par darbības prioritātēm, par to, kā un vai jaunieši apņemas piedalīties svarīgo lēmumu pieņemšanā un īstenošanā savu vienaudžu labā, dokumentu izstrādē u.c. vispār netika nemaz runāts! Un vai jaunieši, kas kandidēja uz amatiem vispār gatavi veikt šādus darbus? Vai viņu vietā tos izstrādās nodaļas darbinieki? Līdz ar to, radās šaubas un neticība jauniešu gatavībai strādāt tādā demokrātiskā veidojumā kā- Limbažu novada Jauniešu dome.

    Lai gan par kādu demokrātiju var būt runa, ja pašos pamatos netika ievērotas tās pamatprincipi…. Neskatoties uz to, ka biedrība „Mēs – nākotnei!” sagatavoja un 2010.gada 2.jūlijā Limbažu novada domei iesniedza Limbažu novada Jaunatnes politikas attīstības programmu 2010. - 2013.gadam (apstiprināta novada domes sēdē 25.11.2010.), radās priekšstats, ka šajā dokumentā īsti neviens nav ieskatījies  veidojot novada politiku jaunatnes jomā.

    Katrā ziņā, žēl, ka netika organizēta Limbažu novada 2. Jaunatnes konference (ka tas tika plānots), kuras mērķis bija (pamatojoties uz Limbažu novada domes 2010.gada 25.novembrī apstiprināto novada attīstības programmu, t.sk. jaunatnes jomā), pieņemt to darbībai un izpildei, kā arī demokrātiskā ceļā ievēlēt Pirmo Limbažu novada Jauniešu domi, protams, vispirms, jauniešu darba grupās veidojot tās nolikuma projektu. Veidojot pašiem jauniešiem! Konferences laikā, jaunieši veidotu savstarpējo diskusiju, vienoties par darbības metodēm, iespējām, apstiprināt šo funkciju īstenošanai novada domes piešķirto budžetu. Konferencē, mūsuprāt bija jāpiedalās izglītības iestāžu un nevalstisko organizāciju, no jauniešu vidus ievēlētiem pārstāvjiem ar tiesībām pārstāvēt attiecīgās organizācijas (iestādes) jauniešu tiesības un intereses, ar tiesībām būt ievēlētam novada jauniešu domē, kā arī jauniešiem interesentiem, skolotājiem, novada, skolu administrācijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, mūsu vecākiem. Katrā ziņā, tas tā nebija! Demokrātijas pamatprincipi nosaka, ka vispirms skola vai organizācija ievēl jaunieti pārstāvēt attiecīgās iestādes vai organizācijas jauniešu intereses un tad deleģē viņam tiesības piedalīties novada jauniešu domes vēlēšanās un būt ievelētam. Protams, domē var darboties arī brīvprātīgie, kas paši vēlas darboties, tāda pieredze arī bija un ir citās organizācijās, bet pamata sastāvam, kas atbild par domes darbu un ir tiesības pārstāvēt novada jauniešu intereses OBLIGĀTI jābūt ievēlētiem demokrātiskā ceļa no jauniešu vidus!

    Lai piedod mums tie jaunieši, kas tika ievēlēti „Limbažu novada Jauniešu domē”, jo ievērojot visus demokrātijas pamatprincipus, tā nav sabiedrības – novada jauniešu ievēlēta NOVADA DOME, bet INTERESENTU KLUBIŅŠ!

    Biedrības „Mēs- nākotnei!” biedrs, projekta "Limbažu novada jaunatnes politikas attīstības programmas izstāde 2010.- 2013.gadam" vadītājs Mārtiņš Aizpurietis sanāksmē publiski pauda savu viedokli: „….Vai šā gada 18. janvārī tika ievēlēta Limbažu novada Jauniešu dome? Vārds dome liecina par to, ka tai jābūt demokrātiskai organizācijai, tātad arī demokrātiski ievēlētai, ievērojot visu novadā esošo skolu un nevalstisko organizāciju jauniešu organizāciju intereses. Pēc manām domām, pamatojoties uz pastāvošo likumdošanu jaunatnes jomā, novadā vajadzēja rīkot plašāku pasākumu, kā konferenci, kurā jaunieši varētu diskutēt par jauniešu domes darbības virzieniem un citiem svarīgiem aspektiem. Novada jaunatne nav tikai skolēni, tie ir visi novada jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem. Jaunieši, kuri strādā vai ir bezdarbnieki. Vai viņu intereses bija pārstāvētas? Tikai plašā jauniešu konferencē ievelētai personai varētu būtu tiesības pārstāvēt citu jauniešu intereses novada domē vai citā organizācijā! Raugoties no šī demokrātijas viedokļa nebija pārstāvētas arī visu novada izglītības iestāžu jauniešu intereses, no vairākām skolām nebija pat pārstāvju. Vai ir noskaidrots, kāpēc nepiedalās? Lai ievēlētu skolas pārstāvi novada jauniešu domē, skolēnam jābūt ievēlētām attiecīgās skolas pašpārvaldē, organizācijā, kurai ir tiesības pārstāvēt skolēnu intereses, protams, ja arī skolas līmenī tika ievērotas demokrātijas ievēlēšanas pamatprincipi, nevis skolēns vienkārši tika virzīts darbam pašpārvaldē. Šādi ievēlējot jauniešus, viņi var pārstāvēt tikai savas intereses.

    Kā jau vēlēšanās notiek, šajā dienā tika ievēlēta arī novada jauniešu domes struktūra. Cik pareizi ir ievēlēt prezidentu un citus komisijas locekļus, nezinot viņiem savus pienākumus?! Vai šādi novadā „ievēlēta” organizācija, veicinās jauniešu pilntiesīgu līdzdalību jauniešu tiesību aizstāvības, sociālajā, politiskajā, izglītības un kultūras jomās, kā arī citos procesos - spriediet paši?”

    Mēs, biedrības jaunieši, kas 2010.gada 1.pusgadā ciešā sadarbībā ar Limbažu novada domes administrāciju, deputātiem, jauniešiem, organizācijām, valsts un novada iestādēm, t.sk. izglītības iestādēm, viesu ekspertiem, IZM Jaunatnes nodaļas speciālistiem, Sorosa – Fondu Latvijā, u.c., projekta "Limbažu novada jaunatnes politikas attīstības programmas izstāde 2010.- 2013.gadam" ietvaros, izstrādājām novada Jaunatnes politikas attīstības programmu ( darbojoties biedrībā, savu iespēju robežās bez novada atbalsta īstenojot to) nevaram samierināties, ka Limbažu novada Izglītības nodaļai un tās speciālistiem, veidojot politiku jaunatnes jomā nav ievērotas visa Limbažu novada jauniešu, t.sk. skolēnu intereses.

    Uzskatam, ka šādi "ievēlētai" organizācijai nav pamatotas tiesības pārstāvēt Limbažu novada visu jauniešu un to organizāciju intereses. Lai nodrošinātu  jauniešu organizācijai tiesības pārstāvēt citu jauniešu intereses, tai jābūt ievēlētai demokrātiskā ceļā, konferencē, pirmkārt ievērojot LR valsts likumdošanu, Jaunatnes likumu, Limbažu novada attīstības programmu jaunatnes jomā, un pašu Limbažu novada jauniešu un jauniešu organizāciju intereses.

    Mēs, jaunieši, kas ar lielu atbildības sajūtu strādāja pie Limbažu novada svarīgākā dokumenta izstrādes jaunatnes jomā, atteicāmies darboties šādā veidojumā.

    Aizstāvot mūsu vienaudžu intereses, un saskaņā ar biedrības statūtos noteikto (2008.gadā reģistrēts LR UR), mēs aicinām un lūdzam Limbažu novadu, atkārtoti lemt par Limbažu novada Jauniešu domes ievēlēšanu novada Jauniešu konferencē un apstiprināšanu Limbažu novada domē (nevis Izglītības nodaļā!).

    Ir nepieciešams izveidot Novada Jaunatnes Konsultatīvo padomi, kuras sastāvā iekļautos Jauniešu novada domes, nevalstisko organizāciju un novada iestāžu pārstāvji darbam ar jaunatni. Konsultatīvai padomei un Jauniešu domei ir tiesības pildīt novada domes padomdevēja pienākumus, lemjot par jautājumiem, kas ir svarīgi bērniem un jauniešiem.

    Mēs, jaunieši, jaunajā izveidotajā Limbažu novadā vēlamies iet jaunu demokrātisku ceļu, vēlamies piedalīties novada jaunatnes politikas veidošanā un īstenošanā, piedalīties mums jauniešiem - svarīgo lēmumu pieņemšanā, būt tās sastāvdaļai!

    Mēs aicinām novadu sakārtot jautājumus, kas skar mūsu intereses diskusijas ceļā, meklējot kompromisus, nevis pieņemot Limbažu novada amatpersonu sasteigtu, uzspiestu politiku, jomās, kas skar arī mūs – jaunatni, piemēram, īstenojot izglītības reformu novadā!

    Biedrības „Mēs – nākotnei!” biedri, Mārtiņš Aizpurietis, Saulcerīte Stepiņa un Sabīne Namniece.

     

     
    Autorizācija



    Statistika
    Reģistrēti lietotāji : 4
    Raksti : 653
    Rakstu skatīšanās reizes : 1453204
    Klātienē
    Šobrīd klātienē ir 1 viesis