Galvenā lapa Projektu aktivitātes Nāc, pielaiko profesiju! 2016_05_24_Vidrizu_aktivitate

    Arī Vidrižu pamatskolas jaunieši PIELAIKO PROFESIJU

    Turpinot, Limbažu novada jauniešus iesaistīt projekta „Nāc, pielaiko profesiju”, šodien 24.maijā,

    biedrības aktīvisti – projekta vadītāja Ņina Luščenoka, medicīnas feldšere Marīja Vītola, jaunieši – brīvprātīgie ( NVA projekta ietvaros „Jauniešu garantijas”) Līga Vikse un  Adele Vēsma Korba. Bet projekta reklāmas materiālus palīdzēja sagatavot Aija Šepko. Aktivitātē piedalījās 20 jaunieši,  kuri aktīvi darbojās dažādās radošajās darbnīcās, izrādīja patiesu interesi iegūstot jaunās zināšanās, un attīstot esošās prasmes un iemaņas.
    Aktivitātes laikā, Ņinas vadībā, jaunieši trenējās attīstīt savas pozitīvās īpašības, sevi pozitīvi „pašcildināt”. Daļai jauniešu šīs uzdevums līkas diezgan grūts, jo jaunieši nevarēja „piemeklēt” sevis „raksturošanai” kādu „mīļvārdiņu”. Spēlējot spēli un pieņemot kāda cita jaunieša „lomu”, jauniešiem, kuriem iepriekš uzdevums sagādāja grūtības, nu vairs nešķita tik grūts un sarežģīts. Spēlēt cita jaunieša lomu, to pašcildināt, bija daudz vienkāršāk, jauniešiem bija patiess prieks līdzdarboties, viņi spēja atraisīties, runāt, diskutēt , tā ceļot savu pašapziņu un pašvērtējumu.
    Ar lielu interesi jaunieši vēroja prezentācijas materiālus par bērnu un pusaudžu darba tiesībām, par iespējām strādāt jau no 13 gadu vecuma. Daži no jauniešiem, kuri jau vasarā vēlas iesaistīties darbā, interesējas par darba iespējām vasarā, uzdeva jautājumus par viņiem svarīgām lietām. Jaunieši uzsvēra, ka vēlas strādāt, lietderīgi pavadīt laiku, tā finansiāli atbalstot savas ģimenes, paši nopelnot kabatas naudu. Bija prieks klausīties jauniešu izvēlēta „sapņu profesijā”. Arī Vidrižu pamatskolas vairāki skolēni vēlas kļūt par skolotājiem, arhitektiem, celtniekiem, citu profesiju pārstāvjiem.
    Informējot jauniešus par nodarbinātības iespējām, Ņina jauniešus informēja arī par Jaunatnes starptautisko programmu, t.sk. ERASMUS + piedāvātām iespējām jauniešiem. Kas jauniešos raisīja nopietnas pārdomas par projekta rakstīšanu, un lūdza biedrībai atbalstu un konsultāciju projekta izstrādē.
    Lai jauniešiem rastos priekšstats par projekta izstrādi un īstenošanu, biedrības vadītāja jauniešiem pastāstīja par biedrības pieredzi projektu izstrādē un īstenošanā, motivēja jauniešus pamēģināt, jo iespējams, ka viss izdosies.
    Lai atraisītu jauniešus nākošai nodarbībai, Līga, Adele un Ņina jauniešiem bija sagatavojuši vairākās komandas saliedēšanas spēles. Jauniešiem bija prieks piedalīties, jo spēlējot, tika veicināta savstarpējā, atbalsts  viens otrām.
    Tā, kā projekta ietvaros, vēlāmies jauniešiem nodot prasmes, kuras paši apguvām, Līgas un Adeles vadībā, jaunieši mācījās veidot sava sapņu uzņēmuma pirmo produktu - veidoja foto rāmīšus, kas jauniešiem lieliski padevās. Mūsuprāt, šajā nodarbē aktīvākas bija meitenes. Meitenes ļoti ātri un kvalitatīvi izveidoja foto rāmīti, un mājās apņemas tās darināt, apgleznot. Kaut gan rāmīšu veidošana no diskiem veicās diezgan raiti, arī šeit neiztikām bez dažām neuzmanības kļūdām- netīši aizlīmējot vāciņus, vai novietojot tos pretējā virzienā.
    Kā, jau iepriekš mēs paredzējām ( jo pašiem, nodarbības vadītājiem bija grūti apgūt šo prasmi gatavojoties nodarbībām), vispiņķerīgākā aktivitāte bija atslēgu piekariņu pīšana. Šo prasmi, biedrības aktīvistes Sabīnes Timermanes vadībā, perfekti apguva Adele, tāpēc viņa uzņemas vadīt šo nodarbību jauniešiem un apmācīt citus komandas locekļus. Bija ļoti grūti trenēt savu raksturu, pacietību, uzsākt darbu vairākās reizes. Netīšām samudžinot darbu, atsākt atkal visu no jauna. Tomēr, reizēs, kad kādam īsti neizdevās, netika atmests ar roku, bet gan meklēta palīdzība, kā pie nodarbību vadītājām, tā arī pie saviem skolas biedriem, kuri paši iemācījās un neatteica palīdzību vienaudžiem, tā aktualizējot kustību jaunietis-jaunietim. 
    Tā, kā jebkuram „jaunam” uzņēmējam, jāprot sniegt pirmo medicīnisku palīdzību arī saviem darbiniekiem, ja tas ir nepieciešams. Marijas māsiņa, iesaistot jauniešus praktiskā nodarbē, mācīja jauniešus uzlikt pārsējas  savainotai rokai, citām ķermeņa daļām, elpināt cietušo, kurš zaudējis samaņu, motivēja jauniešus piekopt veselīgu un aktīvu dzīves veidu, lietot uzturā veselīgo pārtiku. Nodarbības noslēgumā, Marija organizēja nelielu viktorīnu, konkursu - pārbaudot iegūtas zināšanas. „Čaklāki” jaunieši spēja nodemonstrēt iegūtas zināšanas jautājumos gan par veselīgu dzīvesveidu, gan pirmās palīdzības sniegšanu un  no māsiņas saņēma suvenīrus.  
    Aktivitātes noslēgumā jaunieši cienājās ar Maiznīcas Lielezers cepto kliņģeri, baudīja garšīgās smalkmaizītes, kuras tika iegādātas projekta „Nāc, pielaiko profesiju” ietvaros. Darba grupas vārdā vēlamies pateikt sirsnīgu paldies Vidrižu pamatskolas kolektīvam, personīgi skolas direktorei Ligitai Gūtmanei par sadarbību un atbalstu biedrībai projekta aktivitātes īstenošānā Vidrižu pamatskolā.

    „Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2016.gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros”

    Aktivitātes darba grupas vārdā, Adele Vēsma Korba, Ņina Luščenoka

     
    Autorizācija



    Statistika
    Reģistrēti lietotāji : 4
    Raksti : 653
    Rakstu skatīšanās reizes : 1451545
    Klātienē
    Šobrīd klātienē ir 4 viesi